Index
              Historie
            Deejays
       Programma's
       Foto galerij
          Contact


  Reportage in Free Radio Magazine november 1985   Reportage in Free Radio Magazine november 1985  
  Free Radio Magazine november 1985, tekst: Sven Geerdinck.

Tijdens een bezoek aan een van mijn penvriendinnen ontdekte ik Radio Dixicana. Eerst dacht ik dat Hilversum 3 opstond totdat ik een jingle hoorde en een veel betere presentatie. En zo kwam het dat ik brieven schreef, belde en programma's liet opnemen. Waarom zou ik dus niet eens over schrijven in FRM? Dixicana is nog steeds het populairste station in Arnhem. Want loop maar eens door de stad, in vrijwel iedere winkel hoor je "De stem van Arnhem". Na 1 telefoontje was alles voor elkaar, op de afgesproken tijd kwamen we bij John. We bekeken video-opnames, gemaakt tijdens Dixicana feestjes, en na een poosje gepraat te hebben gingen we naar de studio. Overal rondgekeken en daarna datgene waarvoor ik kwam: het interview......
Dixicana is met de kerst 6 jaar in de lucht. Het doel was om leuke muziek voor de luisteraars te draaien en in het begin werd er op vrijdag een paar uur uitgezonden en op zaterdagmiddag. De naam Dixicana komt van een mengeling van 2 stations: Dixiland en Tropicana. Dixicana zendt nu uit van vrijdagochtend 0700 uur t/m maandagochtend 0900 uur, 24 uur per dag. Waarom alleen in het weekend? "Het is al moeilijk om in de weekenden uit te zenden, 90% van de medewerkers werkt en de belangrijkste reden is dat er veel waarde aan de kwaliteit van de programma's wordt gehecht", zegt John. Met andere stations is geen contact, op het 'tippen' na.
Elk uur heeft Dixicana de 'knuffelplaat', een plaat die in 90% van de gevallen nieuw is en waarvan men denkt dat het een hit wordt. Maar het is mogelijk dat het een oude plaat betreft of een LP-track. Op de vraag of Dixicana eventueel legaal lokaal wil gaan uitzenden antwoord John :"Niet op de kabel, ook mensen die in de auto zitten of aan het water moeten ons kunnen ontvangen". En dat is ook de reden waarom Dixicana vertikaal uitzendt om op transistor- en autoradio's goed binnen te komen. Het vermogen varieert van 60 tot 200 watt, meestal zend men met 150 watt uit. Dixicana zendt vrijdag, zaterdag en zondag om 1900 uur nonstop muziek uit tot de volgende dag 0900 uur, daar komen veel reacties op binnen vooral van mensen die 's nachts werken. Op dat moment komen Freek (DJ) en Tedje (baas) binnen, met een glas drinken in de hand vervolgen we het interview.
Op de vraag welk bereik Dixicana heeft geeft Freek een lang antwoord. "We willen Arnhem en omgeving, we zijn een lokaal station en niet zoals alle andere stations die hebben een bereik tot Utrecht toe want dan ben je met regionale radio bezig. Als je in Arnhem naar Keizerstad luistert, dan zegt de naam van van een bakker of slager niets, maar als een slager op Dixicana een plaat aanvraagt dan denken de mensen Hee dat is mijn slager!". Tedje: "Toen Keizerstad (Nijmegen) elke dag ging uitzenden is er bij Dixicana een vergadering geweest of we dat ook niet moesten doen. Ik ben blij dat we het niet gedaan hebben; liever in de weekenden goed dan door de week matig".
Bij Dixicana is de band met de luisteraars ook goed, luister maar eens op zondagochtend naar de 'Koffiekuur' of ga eens naar een drive-in show. Dan de vraag waarom men niet onder de 100 MHz uitzendt. Tedje:"Dan wordt er in de buurt gestoord, zo'n 500 - 1000 meter vanaf de zender zit je breedbandig. Je stoort dan andere stations waar je vlak naast zit en dat willen we niet. Een mens is vrij om te kiezen wat hij/zij wil horen".
 

  Reportage in Free Radio Magazine november 1985   Reportage in Free Radio Magazine november 1985  

  Dixicana is nu meer dan 30 keer uit de lucht gehaald, de laatste weken zelfs ieder weekend soms meerdere keren per dag. De zender wordt aangestuurd door een andere en daarom is men de bandrecorder niet kwijt. Het risico voor de medewerkers om gepakt te worden is klein maar aanwezig.
Op Dixicana zijn ook hitparades te horen: De Arnhemse Top 30 (za 1600 - 1800), Easy Listening Top 10 (vr 0700 - 0800), 12" Top 15 (zo 1700 - 1900) ze worden samengesteld aan de hand van verkoopcijfers van de Arnhemse platenzaken. Het merendeel van de DJ's gebruikt eigen namen; er zijn er een paar schuilnamen. De reklame is alleen op het hele uur te horen met daarna de 'Knuffelplaat'. Men gebruikt verder goede en veel verschillende jingles.
Dixicana is een begrip geworden in Arnhem, zelfs de politie luistert ernaar. John: "De sfeer onderling is goed. We krijgen veel reakties van luisteraars, de drive-in shows lopen prima. En dat is de reden waarom veel stations kapot gaan, niet alleen door externe maar ook door interne moeilijkheden".
Men zendt niet live uit omdat het risico te groot is, daarop is een uitzondering en dat is de Kerstmarathon waarbij men het afgelopen jaar ook met oud en nieuw in de lucht is gebleven. Toch komen de programma's over alsof ze live gebracht worden. Zo ook de easy listening top 15 (28-04-1985), dat programma is een week eerder opgenomen met echt kaarslicht, wijn en kaas. De sfeer was echt.....
De laatste vraag: "Dixicana in de toekomst?"
Tedje: "Niet zoals andere stations: stoppen en na 2 maanden weer terugkomen. Nee Dixicana ontstaan om door te gaan!" Daar is de rest het mee eens en Tedje moet nog een programma opnemen, zodat we even later allemaal in opnamestudio 1 zitten. De avond wordt besloten met mijn eigen stem op de radio. Buiten blijkt de bus al weg te zijn, dus brengt John ons gauw naar het station. Bij de trein staat nog iemand met een radio op z'n hoofd die naar Dixicana luistert.
Zo blijkt wel weer:
RADIO DIXICANA, DE STEM VAN ARNHEM!

Met dank aan: John, Tedje, Freek, Martine, Eline en Björn.